‘DİYARBAKIR SÜSTAŞLARI SEMPOZYUMU’ DÜZENLENDİ

‘DİYARBAKIR SÜSTAŞLARI SEMPOZYUMU’ DÜZENLENDİ
Yayınlama: 21.12.2024
1
A+
A-

GAP İdaresi, Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü’nde hayata geçirilen Diyarbakır Taştandır, Taşları Nakıştandır projesi kapsamında Diyarbakır Süstaşları Sempozyumu Düzenlendi. Sempozyum Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, jeoloji, maden gibi alanlardan akademisyenler ve uzmanlar, kamu ve özel sektör temsilcileri, halk eğitimi merkezleriyle meslek lisesi maden bölümü öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü salonunda düzenlenen Sempozyum, Diyarbakır’ın zengin süstaşı potansiyelini, kadın girişimciliğini, ekonomiye ve istihdama kazandırma yollarını ele almak amacıyla düzenlendi. Etkinlikte, süstaşlarının yalnızca takı ve süs eşyalarında değil, aynı zamanda alternatif tıp, sağlık turizmi ve yapı sektöründeki kullanım alanlarına da dikkat çekildi.

 

‘Diyarbakır’ın Süstaşı Potansiyeli ve Kadın Girişimciliği Vurgulandı’

Açılış konuşmasını Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali yaptı. Diyarbakır’ın süstaşları bakımından başta Yeşil Kalsedon olmak üzere doğal kaynaklara sahip olduğunun altını çizerek, bu zenginliği tanıtma ve işleme konusundaki çabaların artarak devam edeceğini belirten Küçükali, “Bu sempozyum, hem akademik hem de sektörel bir buluşma noktasıdır. Süstaşlarını birer mücevhere dönüştürerek ihracata kazandırmak ve Diyarbakır’ın bu alandaki markalaşmasını sağlamak için büyük bir fırsattır” diye belirtti.

 

Açılışın ardından, Dr. Öğr. Üyesi Meltem GÜRBÜZ (Mersin Üniversitesi): Gemoloji bilimi ve Türkiye’de bulunan süstaşları.

Prof. Dr. Orhan KAVAK ve Sercan KAYA (Dicle Üniversitesi): Süstaşlarının oluşum ortamları ve spesifik kullanım alanları.

Dr. Eyyüp Hikmet KINACI (Batman Üniversitesi): Süstaşı işleme teknikleri.

Dr. Öğr. Üyesi Hacı Alim BARAN (Batman Üniversitesi): Uzaktan algılama yöntemiyle süstaşlarının jeolojik oluşum ortamlarının belirlenmesi.

Ümit ULUS (Esadulus Agate Müzesi Kurucusu): Süstaşı işlemek için kullanılan ekipmanlar ve kullanılan sarf malzemede yaşanan güncel problemler.

Necmettin ERYILMAZ (Zile Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü): Taş ve aşk.

Önser YEGİN (Oltu İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi): Türkiye’de çıkarılan süstaşlarının ekonomiye kazandırılması.

Alanlarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdiler.

 

 

‘Atölyelerden Gelen Başarı Hikayeleri’

Sempozyumda, Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan Süstaşları Atölyesi’nin başarı hikayesi de paylaşıldı. 11 aylık süreçte, modern taş işleme makineleri ile donatılan atölyede 50 kişinin eğitim alıp mezun olduğu, 50 kişinin ise eğitimlerine devam ettiği belirtildi. Üretilen kolye, bileklik, tespih ve sağlık masaj taşları gibi ürünlerin kent ekonomisine umut ışığı olduğu vurgulandı.

 

Uzmanlar tarafından yapılan sunumlarda, Diyarbakır’ın Ergani ve Çermik ilçelerinde yeni keşfedilen iki süstaşı rezervi hakkında bilgi verildi. Ayrıca, süstaşlarının ekonomik değerini artırmaya yönelik saha araştırmaları ve ürün geliştirme süreçleri detaylı bir şekilde aktarıldı.

 

 

‘Projede Girişimcilik ve Kadın İstihdamı Öne Çıkıyor’

Etkinlik kapsamında, genç girişimciler ve kadınlar için süstaşlarının mücevhere dönüştürülmesi üzerine verilen eğitimlerin önemi vurgulandı. Katılımcılar, bu çalışmaların bölgedeki istihdama, kadınların iş gücüne katılımına ve girişimcilik kültürünün gelişimine olan katkısına dikkat çekti.

 

Sempozyumun sonunda katkı sunan akademisyenlere plaket takdim edildi.

 

https://diyarbakir.meb.gov.tr/www/diyarbakir-sustaslari-sempozyumu-duzenlendi/icerik/6179?rand=519

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Whatsapp Doküman Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.